Bernina Express

          Lasand la o parte trenurile de lux care sunt un capitol aparte in domeniu, trenurile montane elvetiene sunt considerate cele mai reprezentative pentru acest segment. Si nu doar trenurile in sine sunt fascinante ci si traseele parcurse impreuna cu solutiile ingineresti alese pentru a putea strabate muntii si vaile alpilor elvetieni. Bernina Express nu face exceptie pe nici un palier, atat trenul in sine cat si traseul urmat fiind unul fascinant. Acesta traverseaza Alpii de la nord la sud, din Elvetia pana in Italia.

Bernina Express
Imagine de Erich Westendarp de la Pixabay

Ruta Bernina Express pleaca din Chur sau Davos din Elvetia (via St. Moritz) si ajunge pana in Tirano, Italia. Cu toate ca este numit Express acesta are mai degraba un caracter turistic, beneficiind de vagaone special concepute, cu vedere panoramica, pentru a putea beneficia de privelistele deosebite. Trenul este operat de compania feroviara Rhaetian Railway. Calea ferata traverseaza 55 de tuneluri si 196 de poduri si atinge la Ospizio Bernina altitudinea de 2253 m, asta spre comparatie inseamna ceva mai sus de Cabana Babele care se afla la doar 2206m. Traseul strabate si o portiune inscrisa in patrimoniul Unesco, intre Thusis si Tirano. In partea a doua a drumului, trenul isi continua traseul de a lungul lacului Como, pe valea Valtellina pana la Lugano, dupa care reintra in Elvetia.

Viaductul Landwasser
Imagine de bolfing.yama on Foter.com / CC BY

De-a lungul calatoriei sunt de mentionat si de admirat Viaductul Landwasser, tunelurile elicoidale dintre Bergun si Preda sau Viaductul Circular Brusio.

Viaductul Circular Brusio
Imagine de alessandra barbieri de la Pixabay

Unul dintre cele mai sugestive filmulete legate de Bernina Express este cel produs de un studio din Italia, in cele 2 minute si jumatate putem sa ne facem o impresie legata de acest fabulos tren.

Sursa foto reprezentativa : skeeze de la Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *