O zi în Ciucaş pe Creasta Zăganului

          Zi de septembrie. Nici prea calda , nici prea rece. Senina , dar si un pic innorata. O zi asa cum sunt marea majoritate la munte. Cum Masivul Ciucas are un farmec aparte si e unul extrem de fotogenic am ales ca si in aceasta toamna sa-l vizitam impreuna cu gandul de a ne reface rezervele de merisoare. Lasand drumul cu masina pana in Cheia, remarc inca o data ca inexistenta unei linii de tren pana in aceasta statiune ar genera un flux de turisti mai mare si un acces mult mai facil, ca sa nu mai vorbesc de faptul ca pentru o tura de o zi drumul facut cu trenul ar fi benefic pentru un montaniard, acesta putand sa se relaxeze atat la ducere cat mai ales la intoarcere, o bere dupa o tura pe munte fiind perfecta, dar mai putin potrivita cu sofatul. 

Traseu ( Timp ) – Marcaj
Cheia – Cabana Muntele Rosu ( 1h – 1h : 15 min ) – punct albastru
Cabana Muntele Rosu – Varful Muntele Rosu – La Rascruce ( 1h : 30 min – 2 h ) – triunghi rosu
La Rascruce – Varful Gropsoarele – Culmea Zaganului – Cheia ( 3h – 3h : 15 min ) – cruce rosie

Asa ca parcam masina undeva in zona restaurantului Nicos imediat ce facem stanga din drumul national si dupa o scurta echipare cu bocancii de munte alegem sa urcam spre Cabana Muntele Rosu pe marcajul punct albastru timp de aproximativ o ora.

Intrarea in traseul Cheia – Cabana Muntele Rosu pe marcaj punct albastru
Poiana Zaganului – bustenii sunt rezultati in urma exploatarii doboraturilor cauzate de furtuna extrem de viollenta de anul trecut.
Urcare prin padure spre Cabana Muntele Rosu si Cabana Silva

Dupa o scurta pauza langa mult mai draguta Cabana Silva decat Cabana Muntele Rosu care si anul acesta e inchisa din pacate, alegem sa urcam spre Varful Gropsoarele alegand poteca cu marcaj triunghi rosu spre punctul de intalnire a potecilor de creasta numit „La Rascurce”.

Alegem drumul care in 30 de minute ne duce catre Varful Gropsoarele unde admiram panorama si mancam merisoare , zona fiind plina de acest fruct a carui perioada de maturizare coincide cu excursia noastra. De aici continuam pe Creasta Zaganului , una din cele mai pitoresti crest din tara, un amestec in minatura de Piatra Craiului si Fagarasi.

Intrarea in poteca marcata cu triunghi rosu din poiana de la Cabana Muntele Rosu. In imagine se vede cabana celor de la institutul de Seismologie si Fizica Pamantului
Vedere spre Sfinxul din Bratocea. In plan indepartat Muntii Baiului si Muntii Bucegi
Vedere din zona Varfului Muntele Rosu spre Culmea Bratocei. Cel mai inalt punct este Varful Ciucas si undeva mai jos se distinge si Cabana Ciucas

Dupa ce ajungem al indicatorul cu Valea Stanei prin Paraul Sterp poteca ne duce in coborare spre Stana de pe piciorul Zaganului si apoi prin padure pana la drumul national de unde am si plecat.

Dincolo de peisajele superbe intalnite pe drum am avut parte si de cateva surpize florare cum ar fi brandusa de munte ce infloreste in aceasta zona si toamna, de cateva flori de rododendron in editia de toamna dar si regina florilor de munte, o floare de colt ce se afla chiar in buza potecii de pe creasta.

Vedere spre vest de pana in Varful Gropsoarele
De pe Varful Gropsoarele spre Creasta Zaganului
Creasta Zaganului privind inapoi fata de directia de mers
Creasta Zaganului
Vedere spre Est, Muntii Siriului in fundal
Muntele Zaganu, in spate Muntele Ciucas
Coborarea spre stana din Zaganu
Poiana stanii din piciorul Zaganului
Rododendron

Floare de colt

Brandusa si Merisoarele
Finalul unei drumetii reusite !

Un comentariu la „O zi în Ciucaş pe Creasta Zăganului

  • 8 septembrie 2021 la 16:17
    Permalink

    Ati prins vreme frumoasa! Ultima oara am facut acest traseu pe ceata si ploaie si totusi a fost frumos cu oameni faini alaturi.

Comentariile sunt închise.