Ultra Trail du Mont Blanc – editia 18

E pentru prima oara cand am urmarit cu sufletul la gura una dintre cele mai hard competitii de ultra-running montan din lume – UTMB, Ultra Trail du Mont Blanc.

In fiecare an, cei mai buni alergatori montani precum si putin peste 10.000 alergatori pasionati se intalnesc cu totii la Chamonix (Franta) pentru a participa la una dintre cele 7 curse ale evenimentului. Este intr-adevar o experienta unica in care trebuie sa-ti impingi limitele mentale si fizice pentru a ajunge la linia de sosire. Este incredibil cat de bine este organizat totul: au peste 2000 de voluntari tari diferite, sustinatori si spectatori care incurajeaza alergatorii pe tot parcursul traseului.

As fi stat si o saptamana in fata laptop-ului doar sa ma uit la acesti oameni, cum isi gasesc puterea sa treaca mai departe, sa ajunga cu bine la finish.

Ca sa va faceti o idee, pe scurt, despre ce este vorba, iata si cele 7 curse ale evenimentului:

UTMB – 171km, putin peste 10.000m diferenta de nivel, timp limita 46 ore si 30 minute – 28 alergatori romani inscrisi

CCC (Courmayeur-Champex-Chamonix) – 101km, putin peste 6100m diferenta de nivel, timp limita sa termini cursa 26 ore si 30 minute – 28 alergatori romani inscrisi

TDS (Sur les Traces des Ducs de Savoie) – 145km, putin peste 9100m diferenta de nivel, timp limita 44 ore – 26 alergatori romani inscrisi

OCC (Orsières-Champex-Chamonix) – 56km, putin peste 3500m diferenta de nivel, timp limita 14 ore si 30 minute – 14 alergatori romani inscrisi

MCC (Martigny-Combe-Chamonix) – 40km, putin peste 2300m diferenta de nivel, timp limita 10 ore – 3 alergatori romani inscrisi

PTL (Petite Trotte à Léon) – aceasta nu este o cursa competitionala, si ca atare, nu se ofera, clasamente oficiale de finalizare. Cursa este pe echipe de 2 sau 3 persoane maxim. Trebuie sa parcurgi aprox 300km pe un traseu nemarcat. Trebuie sa ai foarte multa experienta pe munte si in conditii extreme.

YCC – o cursa este dedicata alergatorilor tineri nascuti intre anii 1999 – 2007, cursa de 5 pana la 15km in functie de categorie – 1 junior alergator inscris.

Fara cuvinte pentru cei care au fost pe primele locuri, oamenii acestia sacrifica timp, bani, sanatatea, totul.

François D’haene (Franta) – termina cursa de 171km in 20 ore si 45 minute, fiind deja un legendar al cursei castigand editiile si din anii 2012, 2014, si 2017. Aici regasiti la ce concursuri a participat, un palmares considerabil, e un zeu. Out of topic, este producator de vinuri in Beaujolais si fizioterapeut.

Courtney Dauwalter (SUA)– prima femeie care termina cursa, asa cum a facut-o si in 2019. A terminat cursa in 22 ore si 30 minute, personal best, record mondial la femei pe aceasta cursa si cucerind locul 7 OPEN.

Ei asta fac in fiecare zi, apreciez dedicarea lor absoluta, insa apreciez mai mult oamenii obisnuiti, amatori, care participa la UTMB din placere, cei care vor sa-si infringa teama, cei care isi doresc mai mult de la ei. Pentru ca aceasta cursa iti schimba cu adevarat viata!

Nu va temeti niciodata daca sunteti aproape de ora limita finala (46 ore si 30 minute), intrucat spectatorii care sunt toata saptamana in Chamonix, stau sa va inveseleasca, pana ajunge ultimul alergator. Ce primire incredibila al ultimului alergator sosit pe melodia lui Vangelis- Conquest of Paradise, cate emotii, ce efort sustinut, cata putere sa aiba acest om, sa duca 171km in 47 ore si 25 minute, what a hero ! Momentul sosirii acestui brav alergator poate fi vizionat accesand linkul cu numele lui: Stéphane Fournier.

Inscrierea la UTMB:

Este greu sa ajungi la UTMB insa nu imposibil; ai doua etape de parcurs: in primul rand trebuie sa obtii puncte ITRA din ultimii 2 ani:

UTMB: minim 10 puncte obtinute din max. 2 competitii montane

CCC: minim 6 puncte obtinute din max. 2 competitii montane

TDS: minim 8 puncte obtinute din max. 2 competitii montane

OCC: minim 4 puncte obtinute din max. 2 competitii montane

MCC: nu sunt necesare puncte ITRA pentru inscriere

A doua etapa este extragerea, daca ai noroc sa fii extras, sunt foarte multi alergatori care aplica, din intreaga lume. O data ce ai fost extras, taxa de participare pentru cursa cea mare este de 300 € si trebuie sa tii cont de cazare, transport si mese. Insa vei avea o cursa memorabila, vei trece din extaz in agonie si invers, vei simti cu adevarat ca traiesti o incredibila aventura – once in a lifetime.

Mimmi Kotka ajunge pe locul 3 la fete, insa cade pe ultimii kilometrii, cu rani si plina de sange ajunge la linia de sosire, cu ultimele puteri, what a journey, what a race. Mai tarziu, a mentionat faptul ca nu exista cursa pentru ea, fara cazaturi.

UTMB nu este un campionat mondial al alergatorilor profesionisti, UTMB-ul este un spectacol pentru toate tipurile de alergatori, unde ai parte de o experienta unica, de o aventura interioara, unde fiecare participant trebuie sa se bazeze pe forta sa si sa-si impinga limitele mentale si fizice pentru a trece linia de sosire.

Te-am convins? Hai in 2022 la UTMB, este timp suficient pentru pregatire! Poate suntem norocosi! 🙂

Sursa Foto: CompressSport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *