Telescaun „nou” la Azuga
Primaria Orasului Azuga, prin SC Servicii Urbane Statiunea Azuga SRL societate in subordinea consiliului local, doreste modernizarea si extinderea domeniului schiabil din statiunea Azuga, prin montarea unui mijloc de transport persoane cablu, tip telescaun in partea inferioara a partiei Sorica.
Proiectul are in vedere inlocuirea vechiului teleschi cu o instalatie de transport pe cablu de tip telescaun. Noua instalatie va deservi partea inferioara a partiei Sorica pana la o altitudine de 1200-1300 m. Lungimea noii instalatii va fi de 1000 m fata de cea actuala de doar 543 m.
Capacitatea de transport a imbatranitului teleschi era de 600 per/ora si s-a dovedit insuficienta. Noua instalatie va putea asigura o capacitate de transport de 2000-2500 persoane/ora.
Pentru realizarea noii instalatii de transport cu cablu din statiunea Azuga sunt necesare următoarele echipamente si construcţii noi:
- Statie inferioară, cu cabină de comandă – se compune din fundaţie pentru echipamentul electromecanic al instalatiei si o cabină de comanda
- Staţie superioară, cu cabină de observare –se compune din fundaţie pentru echipamentul electromecanic al instalaţiei şi o cabină de observare.
- Pilonii de linie – 14 bucăţi (estimat la data prezentei), amplasaţi de-a lungul traseului instalaţiei; se compun din
fundaţii pe care se vor monta echipamentele mecanice de susţinere a cablului purtător-tractor. - vehicole (scaune) – conform datelor preliminare este necesara achizitia a 145 de scaune; Cadenta gondolelor pe timp de iarna este de aprox. 10 sec.
Echipamentul ce va fi achizitionat este second-hand avand in vedere ca unul nou depaseste capacitatea financiara a companiei. Insa in cazul instalatiilor de transport pe cablu, conform prevederilor legale UE, operatorii sunt obligatii sa efectueze revizii anuale, ceea ce face destul de sigura un astfel de echipament; dealtfel durata de viata a unui telescaun este de 25 de ani. Societatea a solicitat oferte preliminare cu privire la achizitia unei astfel de instalatii iar ofertele primite, pentru echipamente productie 2002-2005 este de aprox. 630 mii euro (excl TVA), pret nenegociat.
Pretul echipamentului nu include costul cu instalarea si punerea in functiune, estimata la aprox. 200 mii euro, finantarea proiectului se va realiza din surse atrase si surse proprii.
Sursele atrase reprezinta creditul de investitii ce face obiectul prezentei proceduri, aprobat conform HCL 25/14.03.2019.
- valoarea credit este 3 mil. ron (echiv a aprox. 630 mii euro) perioada: 96 luni, din care 12 luni perioada tragere si gratie si 84 de luni perioada de rambursare;
- rambursarea imprumutului se va face in rate inegale (mai mari in perioada estivala);
- garantii: echipamentele ce vor face obiectul achizitiei; cesiune generala de venituri din partea imprumutului; Orasul Azuga, prin consiliul local va garanta 50% din valoarea creditului cu veniturilor proprii.
Sursele proprii vor fi asigurate de catre societate, din disponibilitati si/sau transferuri acordate de asociatul unic, respectiv Primaria Orasului Azuga. Sumele in cauza vor avea in principal rolul de acoperi costurile cu instalarea si punerea in functiune a echipamentului.
Sursa: Primaria Azuga