Pietrele Negre din Apuseni
Traseul Pietrelor Negre din Apuseni, supranumit si Via Ferrata Pietrele Negre, este cu siguranta unul dintre cele mai spectaculoase din tara. Situat in apropierea partiilor de schi de la Arieseni Vartop si Vartop Bihor acest traseu este mai putin cunoscut amatorilor de drumetie datorita pozitionarii in afara zonelor de interes din Muntii Apuseni.
Traseul l-am inceput din apropierea Hotelul Four Seassons din Vartop-Bihor din drumul ce face legatura intre localitatile Arieseni judetul Alba si Beius judetul Bihor. Poteca marcata cu banda galbena intra sustinut in padure asemeni unei scari formata din radacinile copacilor si noianul de pietre de pe traseu. Prefer genul acesta de urcus in detrimentul celui prelung care simt ca ma stoarce de energie. Dupa aproximativ 45 de minute am ajuns la Groapa Ruginoasa mult prea vizitata in perioada de vara.
Dupa un scurt popas si pozele de rigoare am plecat catre Pietrele Negre pe poteca marca cu cruce rosie. Nu pot spune ca f bine marcata dar fata de alte zone montane in care gaseai cu greu marcaj de data asta ne-am descurtat binisor. Am ocolit in coborare varful Tapu printre dobaraturi, ne-am orientat anevoie de vreo doua ori in tot atatea poieni si dupa o panorama superba catre Tara Crisanei am gasit intr-un final poteca bine ascunsa intr-un intrand in padure.
Din acest moment aceasta a inceput sa urce pieptis , din cce in ce mai expusa, aducandu-mi aminte de potecile din Piatra Craiului. Curiozitatea, vremea superba , peisajul ne manau de la spate, astfel ca dupa o urcare extrem de interesanta prin padure si pe marginea rapelor am ajuns in unul din punctele de belvedere de pe traseu.
In final panorama de pe creasta a meritat tot efortul. Am putut admira partia de schi de la Vartop-Bihor dar si in plan secund releul de transmitiuni de pe Varful Bihor sau Cucurbata asa cum ii spun localnicii. Poteca firava si pe alocuri slab marcata dar totusi sufiecent de indrumatoare ne-a purtat pret de vreo 30 de minute intr-o zona on care pe partea stanga in directia demers se afla haul de deasupra soselei ce duce la Arieseni sau Beius iar in dreapta o padure deasa, aproape luxurianta, greu de strabatut.
Si cu toate acestea la intorcere mare ne-a fost surpriza cand in padure incepem sa auzim voci ce parca cautau poteca pe care nu o mai gaseau. Am inceput sa le strigam ca sa le atentionam unde se afla poteca marcata si intr-un final un grup de vreo cinci tineri au iesit din padure fericiti ca nu mai trebuiau sa si croiasca drum prin desisuri. Le-am explicat cum e traseul mai departe si pe unde o pot lua catre Vartop la intoarcere. Ne-au multumit doar ca unul dintre ei a replicat : ” Mama se mai intoarce pe aici !” , amuzandu-ne copios ulterior tot drumul de intoarcere si aducandu-nu aminte de alte personaje hazli intalnite pe munte de-a lungul timpului.
Trebuie mentionat ca acest traseu nu l-am parcurs in integralitate deoarece ar fi trebuit sa-l parcurcem de undeva din sosea pe o poteca ce imbina catararea montana cu corzi si carabine asemanator unui traseu de catarare prin copaci. In sens opus fiind interzis, nu atat datorita periculozitatii cat mai ales faptului ca daca se intalnesc doua grupuri venite din sensuri opuse , nu ai pe unde sa treaca. In fapt acest traseu se mai numeste si Via Ferrata Pietrele Negre.
Negre nu mi s-au parut pietrele, ba din contra, dar clasificand potecile montane asemeni partiilor cu siguranta aceasta e neagra. Sigur trebuie sa existe si o leganda , doar ca din pacate nu am aflat-o. Poate intr-o ulterioara expeditie.