Groapa Ruginoasa

          Groapa Ruginoasa este cu siguranta cea mai spectaculoasa ravena din Romania. Situata in Parcul Natural Apuseni in dreptul localitatii Vartop de langa Arieseni, dar apartinand teritorial de comuna Pietroasa in partea sud-estica a judetului Bihor este accesibila in special dinspre prima localitate mentionata datorita panoramei ce poate fi admirata de pe marginea superioara a gropii.

Groapa Ruginoasa

Cu un diametru de 600 metri si 100 metrii in adancime si cu nuante ruginii aceasta nu poate fi cu adevarat inteleasa decat de pe marginea ei. Dincolo de combinatia de culori, verdele padurii, ruginiul pietrelor si albastrul cerului acest fonomen natural genereaza pregnant senzatia de cadere in gol, de plutire ori de zbor asemeni unui magnet. Aviz celor cu rau de inaltime. Oricum e de recomandat a nu va apropia de marginea ei prea mult datorita faptului ca terenul este instabil, fenomenul de eroziune fiind activ in special pe timp ploios.

Considerata o rana a muntelui prin aspectul eroziv al terenului pe care natura tinde s-o vindece prin vegetatia care creste in partea stanga cum privim de sus, acolo panta fiind ceva mai lina. In timpul precipitatiilor apa tinde sa se scurga in torent generand si aspectul de canion. Suprafata pe care o ocupa este de aproximativ 20ha in timp ce pamantul sau mai exact materialul erodat se situeaza in jurul valorii de 7 milioane mc. La 4 km in departare se regaseste Poiana Florilor, in timp ce peretii albi din zare sunt Pietrele Galbenei.

Groapa Ruginoasa se afla la aproximativ 1400 metri altitudine in Muntii Padis parte a Muntilor Bihor intre varful La Morminti – 1430 metri si Varful Tapul – 1475 metri si este considerata arie protejata de interes national sau rezervatie naturala de tip geologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *