Arieseni – parfum de fanete
Exista in Romania un tinut numit Tara Motilor. Un taram parca desprins din imaginatia unui copil. Cu munti molcomi, paduri dese si pasuni inverzite. Un taram de rai incremenit in timp cu oameni calzi si primitori care atunci cand te saluta de drum bun cu „Doamne ajuta!” simti ca e rostit din toata inima. Asta si pentru ca in cazul lor, izolarea si greutatile vietii, au creat un liant deosebit intre cei ce traiesc pe aceste meleaguri si Cel de Sus. Arieseni este punctul terminus al urcarii pe valea Ariesului in sensul ca este ultima localitate cu primarie, satul Vartop unde se termina hotarul comunei fiind totodata si granita intre doua judete, Alba si Bihor.
Pana la urma ce are deosebit aceasta localitate ? Destul de multe. Primul lucru pe care tin sa-l mentionez este aerul. In perioada verii, mai ales in perioada de mijloc a lunii iulie si inceputul lunii august acesta devine inmiresmat de parfurmul fanului proaspat cosit. Nu o data am ajuns in Arieseni dupa un drum de cateva ore bune si primul lucru care m-a surprins este mirosul fanetelor pe care spre mirarea mea nu l-am regasit si in alte zone alte tarii. Poate si pentru ca aici traficul auto este destul de redus, cale ferata nu exista, iar in ultimul timp chiar si masinile localnicilor s-au rarit, au disparut celebrele Aro acestea fiind inlocuite cu masini de generatie mai noua.
Localitatea cuprinde mai multe sate imprastiate pe muntii din imprejurimi la care ajung nenumarate drumuri care leaga din vale si pana in varful muntelui casele de pe traseu. Asezarile nu au un caracter unitar, casele fiind imprastiate pe toate dealurile din zona sau se-a lungul drumului. Daca te uiti la fiecare gospodarie in parte si stai de vorba si cu localnicii ai sa descoperi ca acestia stau pe adevarate bogatii nepreturite la adevarata lor valare decat de foarte putini. Aproape fiecare gospodarie are cateva hectare de teren fapt care face ca vanzarea pe de-antregul a acesteia sa devina aproape imposibila, gospodariile se mostenesc din tata in fiu, doar parti din teren sunt desprinse in special pentru cei ce vor o casa de vacanta sau se stabilesc definitiv precum familia de constanteni care acum vreo 5 ani in urma a renuntat definitiv la viata de la malul marii.
Centrul localitati pare incremenit si el in timp , undeva in ani ’60, fara investitii majore, doar primaria fiind refacuta din temelie cu toate ca oamenii locului considera ca cea veche arata foarte bine plus ca era sustinuta de materiale de constructie de cea mai buna calitatea asa cum in prezent nu mai gasesti. Nu am s-o prezint pentru ca din punct de vedere arhitectural nu reprezinta nimic, doar o cladire noua din beton si caramida. Din punct de vedere turistic localitatea este un adevarat centru turistic pentru ca de aici se pot organiza excursii de o zi spre Varful Bihor sau Cucurbata ori Curcubata in grai local ambele variante fiind acceptate. Acesta fiind si cel mai inalt munte din Apuseni.
Apoi putem discuta de o excursie pe Valea Coblesului pana in satul cu acelasi nume si cu posibilitatea de a vizita spectaculoasul traseu al Cheilor Galbenei. Vecinatatea partiei de la Vartop cu cele doua partii, una in jud Alba si alta in jud Bihor sunt puncte de atractie pentru sezonul de iarna. Tot in apropiere este si cascada Varciorog la care se poate ajunge foarte usor datorita unui drum ce deservea prin anii ’50 o mina de uraniu in acest moment fiind parasita si sigilata cu un munte de pietre. Faptul ca exista un drum pana acolo face ca in ultimii ani sa apara si micii intreprinzatorii cu trasuri care contra unei sume oarecum modice si mai ales pentru cei comozi sa te duca cat mai aproape de cascada.
Marea majoritate a caselor au ramas traditionale, construite preponderent dupa cel de al doilea razboi mondial in buna traditie romaneasca ca mai bine construim una noua decat s-o reparam pe cea veche. Undeva in centrul satului ascunsa dupa primarie si dupa o pensiune mai noua sta parasita o casa ce dateaza de la sfarsitul secolului al XIX lea undeva prin 1898 daca memoria nu ma inseala. Poate am s-o prezint candva dupa ce o caut prin arhiva foto. Revenind la case acestea sunt inconjurate de fanete largi doar pensiunile cele noi avand curti mici pentru ca pana la urma pamantul e pretios in zona.
Daca vrei sa te relaxezi intr-o dupa amiaza iti recomand sa o iei pe valea Coblesului si sa urci pe primul drum la dreapta. Dupa ceva timp panorama ce se deschide in fata ta te va face sa intelegi ce inseamna cu adevarat Arieseni. Imi aduc aminte ca prima data cand am ajuns aici, atat de mult mi-a placut incat aproape in fiecare seara urcam doar ca sa ascult sunetele satului si suieratul molcom al vantului. Ascultam minute bune cum oamenii isi manau vitele spre grajd, cum latrau cainii sau se umflau in pene cocosii ori cum tipa cate un soim. Seara cateodata se facea sa aud si sunet de tulnic de la casele tip pensiune din zona spre marea incantare a turistilor.
Tot din Arieseni pleaca un drum ce trece prin satul Galbena si ajunge in Patrahaitesti, un sat situat la altitudine, cu o panorama deosebita, cu un mic muzeu etnografic si un magazin de suveniruri autentice. Totodata de aici se poate ajunge la o alta cascada in zona, cascada Bucinis, asta doar dupa ce treci aproape prin curtile oamenilor din zona si parcurgi un traseu marcat cu punct rosu. Pana in Patrahaitesti se poapte ajunge atat cu masina cat si pe jos pe un drum extrem de pitoresc prin satul Arieseni-Stei sau Steu asa cum spun localnicii mai pe scurt.
Arieseni dispune de multe pensiuni ba chiar si un hotel Vank unde de fiecare data am mancat cea mai buna ciorba de burta. Localitatea poate fi folosita si ca baza de plecare penru excursii in zona: Pestera Scarisoara, unde se poate ajunge si pe jos pentru montaniarzi, Pestera lui Ionele, Cetatile Ponorului asta daca cunosti poteticile din zona pentru ca la un moment dat trebuie sa alegi o poteca mai mult nemarcata la o rascruce de drumuri. Cu masina se poate ajunge la Pestera Ursilor sau chiar la Baile Felix pentru o excursie de o zi sau la Dealul cu Melci din comuna Vidra de langa orasul Campeni ori la manastirea din Albac. Multe puncte turistice ce vor fi marcate pe viitor in paginile acestui blog.