Fata Muntilor

Există oameni a căror chemare spre o anumită activitate se înfiripează încă din copilărie, care o dată identificată şi canalizată corespunzător poate conduce la rezultate surprinzătoare de la vârste precoce. Vârste la care alți tineri nici nu reușesc să întrezărească ce anume își doresc să facă în viitor. Și când peste acele aptitudini native se adaugă măcar un dram de pasiune reușita pare floare la ureche. Cu siguranţă că nu a fost aşa, dar sunt convins că momentul ce a urmat atingerii obiectivului a depăşit ca intensitate şi trăire tot ce a fost până atunci, efort, voință, tenacitate şi dorinţă. Cei care reușesc performanțe remarcabile încă de tineri sunt puțini. Unul dintre ei este şi Alexandra Marcu pe care aş putea numi metaforic: Fata Munților ! Sunt convins că nu e singura, dar ea este cea care prin rezultatele de excepție face să se identifice distinct din rândul celor pasionați de munte şi de atingerea unor vârfuri importante pe întreg mapamondul.

Fara a-si propune recorduri, chiar ea recunoscând ca acestea sunt făcute doar pentru ca altcineva să le doborare, Alexandra a reușit performanțe deosebite pentru o adolescentă, atingând şase din cei mai înalţi şapte vulcani de pe Terra. Ultimul va fi cel mai greu de atins deoarece este vârful Sidley din Antarctica unde costurile expediției sunt la fel de provocatoare precum ascensiunea in sine. Până acum are in palmares cateva reusite personale care la momentul respectiv au fost considerate recorduri de unii specialisti in domeniu si care ne fac să ne bucurăm ca o româncă le-a atins, precum escalada din Mexic pe vulcanul Pico de Orizaba – 5636 m, sau expeditia din Georgia a masivului Kazbek. Totodată este de menționat ca în 2015, la numai 17 ani, cucerea în Chile cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado – 6.893 metri, performanță deosebita, dar care nu a făcut-o să-şi piardă simţul realităţii rămânând cu picioarele pe pământ, ceea ce e de apreciat.

Oriunde a fost, în fiecare călătorie şi în fiecare ascensiune, a ştiut că reprezintă nu numai o ambiţie personală ori o chemare lăuntrică ci şi o parte din universul romanesc şi din localitatea sa natală, Deva, dovada stând pozele sale în care apare aproape fără excepţie tricolorul României.  

Pentru performanţele deosebite în 2016 a fost desemnată „Ambasador al turismului românesc” de către Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc şi totodată este vicepreşedinte al Clubului de alpinism Evoluţii.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *