Plaje si taverne in Samos
Conform ghidului turistic oficial al insulei Samos aceasta beneficiaza de 45 de plaje clasificate conform standardelor internationale. Dintre acestea 35 dintre ele sunt de o frumusete aparte. Doar 6 am vizitat dintre care la una am revenit de doua ori pentru ca are un farmec aparte si o terasa cu o supa de peste delicioasa. Explicabil atat timp cat tatal celui care conduce terasa este inca pescar. Pe oricare dintre plajele vizitate nu am vazut aglomeratie, existand mereu sezlonguri libere si nici muzica data tare. Ba chiar lipsea cu desavarsire, doar la tavernele de langa plaja mai rasuna cate o melodie greceasca sau ceva blues-jazz tip smooth ori chill-out si toate fara exceptie in surdina. Intr-o singura dupa-amiza ne-am nimerit cu o pereche olandeza-germana nu m-am dumirit prea bine ca astia vorbesc si arata la fel cam toti care si-a scos din ruccsac o boxa cilindrica asemeni unei doze de bere usor supra-dimensionate si care a emis in eter o muzica ambientala pe baza de cimpoi extrem de relaxanta. Din pacate memoria mea era in acel „out of service” asa ca nu-mi aminesc cine canta cu toate ca am intrat in vorba cu ei dorind sa aflu cine canta si sa le apreciez bunul gust muzical. Evident sonorul era mai mult decat de bun simt ridicat astfel incat sa fie auzit doar de catre vecinii de sezlog. erau foarte incantati ca cineva le apreciaza „play-list”-ul.
Dar sa revin la plaje si taverne. Plajele sunt in marea majoritate cu pietre mai mari sau mai mici dar exista si cateva cu nisip. si cum suntem obisnuiti cu nisipul de la Marea Neagra nu am rezistat sa mergem si la o astfel de plaja, mai mult pentru a simti senzatia aceea de masaj fin sub talpa. Intrarea in apa si ea este destul de rapida cam peste tot, execptie facand cele cu nisip fin. Cat despre apa aceasta preponderent albastra intens asemeni unei calimari cu cerneala si cu reflexii blue-vernil catre tarm si foarte curata. In unele zone eram surpins de cat de mult pot vedea in adancimea ei si pot sa ma delectez cu pestii ce se roteau pe sub mine. Asadar cele 6 sunt cele enumeratemai jos intr-o ordine aproape de cea in care le-am vizitat.
Tsamadou
A fost prima vizitata mai ales pentru ca a fost si recomandarea unei romance stabilita de mai multi ani pe insula si care lucra la hotelul unde eram cazati. ne-am recomadat-o mai mult pentru zona numita Navagos la care nu se plateste umbreluta si sezlongul dara care ti se sugereaza sa consumi ceva la bar. Apropo de bar si de cockteil-uri: grecii nu fac limonada cu miere si menta ca noi ! Cel putin cei de pe insula. Cica lamaia pentru ei se foloseste doar la mancare. Cu toate aceastea nu ne refuzau si se straduiau sa faca ceva asemanator doar pentru a fii un client multumit. Chestiune de strategie.
Coborarea catre plaja Tsamadou
Plaja Tsamadou
Asa cum am mai spus exista si o portiune care e denumita Navagos cu ceva maulte facilitati si cu o terasa mult mai aproape de plaja dara care nu are meniul asemantor unei taverne, fiind mai mult axata pe lucruri care nu necesita o prelucrare prea sotisficata. Nelipsita „Greek Salad” bineinteles ca nu putea lipsi din meniu. Interesant era ca pe langa faptul ca plaja era ceva mai mica dar terasta si foarte verde aceasta zona cuprinde si o piscina cu accees gratuit, dar cu traditionala comanda de la bar. din punct de vedere organizatoric acest loc mi-a placut cel mai mult.
Zona numita Navagos de pe plaja Tsamadou
Zona tersata de la Navagos
Piscina cu vedere la mare de la Navagos
Panorama golfului Tsamadou vazuta de la Navagos
Kokkari
Plaja din localitatea pescareasca Kokkari este locul ideal pentru cei ce doresc sa faca windsurfing dar si pentru terasele ce se insira una dupa alta fiecare cu specificul ei. Una dintre ele avea improvizat un bar simpatic cu fata la mare unde cocotat pe niste scaune artizanale puteai savura in liniste cafeaua sau cocktail-ul dupa preferinte.
De departe cea mai rustica taverna a fost cea la care mesele se aflau la umbra unor copaci asemantori cu arborele de tuia si care era cu specific pescaresc. Briza marii constanta ca intensitate denumita de localnici Meltemi racorea atmosfera binisor astfel incat in anumite momente simteai nevoia de a mai iesi la soare mai ales atunci cand temperatura exterioara nu depasea 30 de grade.
Lemonakia
Considerata cea mai frumoasa din toata insula, plaja Lemonakia este cuprinsa intr-un golf de un pitoresc aparte, placand de la accesul catre ea si apa extrem de limpede.
Taverna „Andreas Place” de pe plaja are un farmec aparte prin apropierea de mare si zona umbrita de o iederea ce filtreaza suficient soarele arzator. De mentionat ca la aceasta terasa se poate comanda pana seara tarziu aspect care o face si mai atractiva tinand cont ca e un coltisor retras fara forfota aferetna digului plin de taverne din Kokkari. Stiu ca ma repet dar supa de peste este delicioasa mai ales ca este condimentata cu ierburi de origine locala precum si painea facuta de ei care tot cu o mirodenie secreta e facuta conform celor relatate de cei de la terasa.
Cat despre plaja propriu-zisa dincolo de faptul ca e tot cu pietricele, panorama de pe drumul de coborare ce traverseaza curtea unui mic hotel, si vegetatia ce pare sa intre in mare sunt marile ei atuuri impreuna cu linistea locului.
Psili Ammos
Obisnuiti cu nisipul nu am rezistat tentatiei de a merge la una din plajele cu nisip fin. Chiar numele ei inseamna in greceste Nisip Fin. Dupa un parcurs de apox 30 de minute pe drumurile din Samos am ajuns intr-un golf cu aspect usor arid dar care se deschidea catre tarmurile turcesti. atat de aproape pareau a fi incat puteam intrezari la o adica oamenii de pe malul opus chit ca acesta era suficient de salbatic din punct de vedere al tarmrmului stancos si al vegetatiei. Apa mica ce se intindea adanca in mare si mult mai calda decat in alte zone precum si impozantul munte de pe malul Turciei, erau caracteristicile acestei plaje. Plaja este chiar in dreptul stramtorii Mykale pe care circula atat vase de mic pescaj pline de turisti zgomotosi si cu muzica data tare, in special sub pavilion turcesc cat si barci mai mici ori yachturi luxoase in marea majoritate cu vele. Vin stationeaza pentru baie si pleaca apoi.
Inevitabil sub soarele arzator si fara prea multa adiere a vantului in ziua respectiva ne-am adapostit la umbra tavernei Anatoli de unde am putut admira un vapor de croazierain toata splendoarea sa trecand tacut asemeni unei feline in cautare de noi teritorii.
Tsabou
In una dintre zile ne-am oprit si la mai izolata plaja Tsabou dar unde ai suficient loc sa te simti degajat, plaja fiind mult mai larga atat ca latime cat si ca lungime. Taverna de rigoare ceva mai soft dar ok, in rest totul fiind conform notei generale, adica foarte bine. Singurul minus au fost umbrelutele. Poate un model mai curat si mai opac la lumina soarelui nu ar strica deloc. Spectaculoasa este panorama din drumul principal cand ajungi in dreptul ei cat si coborarea cu masina.
Potami
Aflata pe coasta nordica a insulei plaja Potami este considerata perla orasului Karlovasi, acesta fiind in fapt al doilea oras ca importanta si marime. Deschiderea mare a plajei, culorile apei, faptul ca imbina naturaletea peisajului cu cele doua zone amenajate pentru plaja sau zona pentru corturi, imprejurimile inalte si impadurite si foarte verzi, ii confera plajei un farmec aparte.
Aici im gasit cea mai reusita taverna Hippy’s Restaurant Beach Bar care apare inclusiv in ghidul oficial al insului ca prima recomandare, e drept cared ca platit proprietarul pentru acest lucru dar eu unul zic ca merita sa fie acolo pe prima pagina. Atmosfera una extrem de placuta data si de modul cum a fost decorata cu un aer usor strain locului care m-a dus cu gandul la restaurante de pe alte meleaguri, undeva prin Franta, si care paradoxal s-a dovedit si cea mai ieftina in final.
Nu departe de acest loc se afla un traseu montan pe una din vaile ale carui rau se scurg in mare la capatul careia se afla o cascada de mici dimensiuni cu acelasi nume ca si plaja, dar la care nu se poate ajunge decat prin albia raului sau dupa un ocol de cel putin 40 de minute pe o carare de munte combinata cu o scara abrupta si aparent nesigura trtecand inevitabil prin curtea unei alte taverne. Merita vazuta aceasta cascada mai mult prin ineditul excursiei prin respectivul defileu destul de racoros, la care se aduga si apa destul de rece ce ajunge in unele locuri pana la piept.
Pe final recomand un excelent film de prezentare pentru plajele din insula Samos care merita a fi vizionat pe Tv mai putin pe telefoanele mobile pentru a putea beneficia de imaginile superbe surprinse cu rezolutie mare: