Pe Dunare la vale inotand

” Nimic măreţ nu se realizează uşor şi nimic măreţ nu se poate realiza de unul singur „ – Avram Iancu
Declaratie data pentru site-ul  Adevarul

          Cand rostim numele de Avram Iancu primul gand se indreapta catre eroul nostru national din timpul revolutiei din anul 1948 cunoscut in mentalul colectiv ca si Craisorul Muntilor datorita contributiei sale remarcabile la lupta de afirmare a drepturilor romanilor din Transilvania in special a celor din Tara Motilor. Cu toate acestea iata ca in ultimii ani acest nume este purtat cu rezultate mai mult decat notabile de un alt roman ce traieste la confluenta a doua tinuturi istorice, Muntenia si Transilvania, mai exact in orasul Petrosani unde isi desfasoara activitatea ca bibliotecar. Dar nu din acest motiv i-am dedicat aceasta postare ci din postura de aventurier in cel mai frumos sens al cuvantului si de inotator consemnat in cartea recodurilor.

Daca ar fi sa amintesc doar ultimele reusite ale contemporanului Avram Iancu trebuie sa incep cu traversarea Canalului Manecii din 2016 cand a reusit traversarea fara costum de neopren a nu mai putin de 62 km parcursi in aproape 18 ore, de parcurgerea inot a Marii Negre de la Sulina pana la Istambul ca un omagiu adus celor care au reusit unirea de la 1918 dar si ca o sarbatorire a celor 100 de ani de la acel eveniment istoric, iarasi fara costum de neopren pe parcursul a 60 de zile. Ar mai fi de mentionat ca este singurul roman care a traversat lacul Snagov in lungime timp de 7 ore si 54 de minute.

Dunarea la Schlögen in Austria
Dunarea la Schlögen in Austria / Sursa foto: https://www.facebook.com/avramiancu/

Dar cea mai importanta realizare a sa, pentru care s-a realizat si un film, este parcurgerea inot a Dunarii de la izvoare si pana la varsarea in Dunare, fara costum de neopren, in anul 2017. Filmul difuzat de TVR care e intitulat ” Sw!m „, produs de Sabin Dorohoi, este un documentar antrenant si captivant in egala masura, ce te poarta timp de o ora pe cei 2860 de km pe care i-a inotat in 89 de zile, din 20 iunie pana pe 16 septembrie.

Avram Iancu_01
La Budapesta in Ungaria / Sursa foto: https://www.facebook.com/avramiancu/

Supranumit si omul de fier, Avram Iancu impresioneaza prin determinarea cu care isi urmareste obiectivul, ” si ranit ma duc spre tel (final) ! ” , prin starile de deruta si oboseala prin care trece atunci cand se afla mai jos de Drobeta Turnu-Severin cand latimea Dunarii si intinderea acesteia ii provoaca o adevarata criza de ras atat lui cat si celor care il insoteau, dar si prin cantecul care si l-a ales pentru aceasta coborare pe fluviu: ” Treceti batalioane romane carpatii ! ” . Cred ca acest cantec repetat nu o data pe parcursul filmului a fost pentru el un fel de motto sau o chemare la lupta interioara pentru a reusi psihic in momentele dificile ale aventurii pe Dunare.

O scurta prezentare a filmului se poate gasi in official trailer-ul filmului SW!M:

La ora cand scriu aceste randuri eroul nostru se afla intr-o alta competitie extrema, 6633 Artic Ultra din Canada, in cursa de 380 mile, unde se afla pe primul loc la egalitate cu Didier da Costa din Franta. Asa cum mentioneaza si in interviul acordat inainte de plecare isi doreste sa termine ” o treaba neterminata ” in fapt isi doreste sa-si ia revansa pentru cursa dein 2018 cand s-a accidentat chiar in debutul ei. E de admirat perseveranta cu care isi urmareste obiectivele ! Bravo lui !

Avram Iancu_02

Puteti urmarii live evolutia lui pe https://www.6633ultra.com/live-tracking/  unde indiferent de locul ocupat la final pot sa-l consider un invingator. Succes si Bafta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *