Expeditia Dacia 2050
Vara e ca si terminata, dar poveștile abia acum pot începe. Tot într-un final de vară pe 27 august 1978 își începea aventura expeditia Dacia 2050. Pornita ca o replica la mult mai celebra Kon-Tiki care a însemnat navigarea pe apele oceanului Pacific timp de 101 de zile si 5000 de mile marine, varianta românească a presupus 26 zile si doar 480 mile marine fapt care a însemnat la acea vreme un record european. Cei sase temerari, Gero Szekeres, Emil Braharu, Victor Molocea, Ladislau Aradits, Emeric Suhanek, Ion Preda si-au propus sa parcurga pe o plută formată din trunchiuri de brazi si echipata cu o vela, traseul dintre Sulina – Istambul, Odesa si retur intr-o reevocare a legendei prin care plutasi de pe Bistrita ajungeau pana la Tarigrad, asa cum era denumit in trecut orașului împărăției otomane. La fel ca si in mult mai celebra expediție Kon-Tiki si acestia si-au ales o mascota, un rățoi fata de papagalul de pe continentul american.
Cu toate ca nu au reușit sa ajungă la Istambul, vremea fiindu-le potrivnică, recordul lor privind cele 480 mile marine au facut sa depaseasca după 28 de secole recordul lui Ulise care a strabatut cele 400 de mile marine între Malta si Grecia. Faptul ca nici unul dintre ei nu știa sa foloseasca sextantul sau velele, iar de poziția GPS nici nu se punea problema in acele timpuri, i-a facut pe temerari sa se simta asemenea primilor navigatori. Au avut de înfruntat vanturi puternice si valuri inspaimantatoare ceea ce le confera o aura de invingatori mitologici.
De menționat faptul ca de la bordul plutei au reușit sa filmeze pentru prima data in Marea Neagră o tornada, in anul 1978 !!!, filmul probabil aflandu-se in arhiva Televiziunii Române. Poate daca ar fi fost mai mult analizat acest fenomen, tornada din 2002 din localitatea Facaeni nu ar mai fi fost o surpriza asa mare. Ladislau Aradits cel care a filmat pe mare respectiva tornada a realizat ulterior si un documentar de televiziune premiat in 1981 la Riga – Letonia dintr-un total de 58 de filme de pe întreg mapamondul, pentru cel mai bun reportaj de televiziune: „Cu pluta Dacia 2050 pe Marea Neagră”.
Un amănunt interesant si nepublicat in cartea „Expeditia Dacia 2050” din 1986 a fost momentul in care după o furtuna iscata chiar la începutul călătoriei au nimerit in apele teritoriale rusești in care tocmai se desfășura o aplicație militară. Cu siguranța, mare mirare trebuie sa fi fost pe marinarii ruși, cand dimineata s-au trezit cu o plută din zece busteni de brad cu steagul României arborat la cataerg, pe care se aflau sase romani , fapt care acum peste timp starneste amuzamentul.