Destinatii unice in Romania
A fost odata ca niciodata … e varianta in care incep majoritatea povestilor si basmelor romanesti. Doar ca acum am sa incerc sa prezint cateva aspecte veridice si de care se vorbeste mai mult sau mai putin, despre acest taram situat la granita a doua civilizatii, cea vestica si cea estica si care in mod normal ar trebui sa fie numit Carpatia datorita faptului ca axul central al acestei tari se afla in jurul lantului muntos cu acelasi nume, atat din punct de vedere geografic cat si spiritual. Nu o sa intru in istoria si geneza acestei tari dar nu pot sa nu remarc ca aceste locuri au o diversitate de forme geografice dar si de unicitati cum putine tari se pot lauda. Fara a avea cei mai inalti munti sau cea mai frumoasa mare ori cel mai lung fluviu ori cea mai mare delta si exemple ar putea continua, aceasta tara are cate putin din cam tot ce se poate vedea pe intreg globul. Si in unele locuri sau momente suntem unici. De aici am plecat cu randurile de mai jos si de la un gand, daca ar fi sa iau pe cineva strain acestor locuri ce as putea sa-i prezint si nu a mai vazut pana acum. Ce are aceasta tara unic in lume sau macar nu gasesti decat in putine locuri de pe Terra ? Fara a fi un top al preferintelor e mai mult o insiruire de locuri si elemente tipic romanesti.
Sfinxul din Muntii Bucegi
Cu siguranta nu ar fi primul loc in care l-as purta pe vizitator dar sunt convins ca impactul vizual ar fi maxim. Sfinxul reprezinta una din enigmele mai mult sau mai putin rezolvate ale acestui pamant si care cu siguranta e unic.
Delta Dunarii
Putine tari se pot lauda cu o delta a lor. Cu toate ca nu e cea mai mare din Europa, a doua dupa cea a fluviului Volga, reprezinta un punct de atractie prin farmecul usor romantic cel respira si prin faptul ca este intr-o continua creatie, la gurile Dunarii formandu-se noi teritorii.
Muzeul Satului
Ar fi primul loc in care as poposi cu al meu invitat imediat ce ar ateriza la Bucuresti. O concentrare a istoriei noastre de sute de ani, in fapt o mare parte din esenta acestui popor, ” Eternitatea s-a nascut la sat ! „
Cimitirul Vesel
Si cum la marginea oricarui sat exista si cate un cimitir l-as duce si la cimitirul vesel de la Sapanta chiar daca pana acolo va trebui sa facem si doua zile la cum sunt drumurile pe aceste meleaguri pentru a vedea ceva unic in lume, cum romanul stie sa priveasca viata si moartea cu zambetul pe buze.
Coloana Infinitului
Operele lui Constantin Brancusi sunt pretuite si remarcate oriunde in lume dar cu siguranta putina lume stie ca in Romania avem un ansamblu arhitectonic ce uneste pamantul cu cerul sub semnatura marelui artist, Coloana Infinitului, impreuna cu alte opere de arta, Poarta Sarutului si Masa Tacerii.
Castelul Peles
Castele exista in multe locuri din Europa dar cel de la Sinaia are suficiente argumente pentru a fi vizitat. Este primul castel electrificat din lume si primul in care s-a realizat o incalzire centrala. In plus maiestria cu care e realizat, operele de arta si valoarea de simbol sunt suficiente argumente in favoarea sa. Ar mai fi de adaugat ca datorita lui trenul Orient Express opreste de doua ori intr-o tara, aceasta evident fiind Romania.
Castelul Bran
Romania in lume e cunoscuta prin cateva elemente ce tin si de literatura. Vlad Tepes sau Dracula ori Castelul din Carpati a lui Jules Verne. Unul din castelele medievale perfect pastrate e cel de la Bran chiar daca e asociata eronat cu imaginea lui Vlad Tepes sau a lui Dracula.
Manastirea Voronet
Considerata o adevarata capsula a timpului, Manastirea Voronet, face parte din identitatea nationala atat prin prisma credintei cat si prin Albastrul de Voronet care inca nu a putu fi egalat de nimeni in lume.
Statuia lui Decebal
Cea mai inalta sculptura in piatra din Europa si a doua din lume a fost realizata in decursul a 11 ani de sculptorul Florin Cotarcea din Orsova si reprezinta un omagiu adus ultimului rege dac al acestor tinuturi.
Palatul Parlamentului
A doua cladire din lume dupa Pentagon si prima din Europa. Realizata cu sacrificul unei generatii intregi reprezinta o emblema a unui oras ce-si cauta o identitate, Bucurestiul.
Podul lui Dumnezeu
Rezultatul prabusirii partiale a tavanului unei pesteri reprezinta cel mai mare pod natural al tarii si al doilea ca marime din Europa, dar este singurul pod natural din lume deschis traficului de mare tonaj, acesta find parte din drumul judetean ce leaga localitatile Baia de Arama de Drobeta Turnu Severin.
Ceramica de Horezu
Parte inseparabila a civilizatiei si culturii acestor meleaguri , inclusa in patrimoniul Unesco din anul 2012 poate fi cu siguranta o alta destinatie ce trebuie vizitata spre a avea o imagine completa a Romaniei.
Vulcanii Noroiosi
Situati in tinutul Buzaului sau Tara Luanei cum mai e numita aceasta zona reprezinta un cadru natural desprins dintr-o poveste science fiction. Cu siguranta ca mai exista astfel de vulcani pe glob doar ca in Europa sunt singurii. In zona respectiva se poate vedea si un alt fenomen interesant numit Focul Viu.
Catedrala Neamului
Chiar daca acum este inca in lucru, constructia catedralei este gata in mare masura, la momentul cand va fi gata pe langa lacasul de cult propriu-zis va fi cea de a doua catedrala ca marime dupa Bazilica Sfantul Petru de la Roma.
Sarmisegetuza Regia
Am lasat-o intentionat la final pe capitala statului dac, Dacia, pentru ca in fapt poate de aici trebuia sa incep. Inscrisa in patrimoniul UNESCO reprezinta radacina acestui neam. Mult prea putin cercetata si mult prea putin pretuita reprezinta un fel de Stone Age in varianta acest meleaguri care impreuna cu tablitele de la Tartaria precum si cu ultimele descoperiri arheologice precum cele de la Pestera cu Oase din Caras-Severin unde s-au gasit urme ale unor oameni preistorici de aproximativ 40.000 de ani in urma ar trebui sa fie baza de plecare in descoperirea acestui tinut numit Romania.