De Dragobete la Muzeul Satului

Pe data de 24 Februarie sarbatorim varianta romaneasca a „Valentines day” cu precizarea ca aceasta sarbatoare putin cunoscuta acum 30 de ani in urma isi are radacinile in traditia zeilor antici ai dragostei. 

Asemanarea cu Cupidon este vizibila, Dragobetele denumit si „Cap de Primavara”, face parte din pliada de zeitati pagane ce se regasesc in zona danubiano-pontica si balcanica. Potector al iubirii dar si al animalelor, in satele romanesti se practicau multe credinte legate de dragoste, fertilitate si vindecare precum si puterea naturii de a renaste.

La Muzeul Satului din Bucuresti se va desfasura pe parcursul a doua zile: 22 si 23 februarie 2020 o sesiune de evenimente ce au in centrual atentiei mesterii populari, ansambluri folclorice, artisti si muzicanti populari, mesteri si artizani. 

Programul celor doua zile este urmatorul:

SÂMBĂTĂ, 23 FEBRUARIE

11.00 -12.00 Delta Dunării prin ochii copiilor -program susţinut de Asociaţia Salvaţi flora şi fauna Deltei Dunării

17.00 Şoptind şoapte de amor – Recital muzică clasică – Duo Mihaela şi Adrian Andrei ; Recită poezii din lirica eminesciană – actriţa Cristina Elena Lascu

09.00 – 17.00 De Dragobete ne vom întâlni cu meşterii populari şi creaţiile lor, ne vom îndulci cu cozonac, plăcinte şi turtă dulce şi vom descoperi frumoase mărţişoare!

DUMINICĂ, 24 FEBRUARIE

12.00 Descântec de Dragobete rostit de Alexandru Nicolae şi Narcisa Mihai

12.15 Fluieraş de soc, mult zice cu foc! – Fluieraşii de la Dobroteşti

12.40 Descoperă poezia de dragoste! – Concurs

13.00 De dragoste şi dor… cu soliştii de muzică populară : Narcisa Băleanu – Drobeta Turnu-Severin, Mehedinţi ; Alin Rusu – Drobeta Turnu-Severin, Mehedinţi ; Ştefania Pârlea – Sighişoara, Mureş ; Gabriel Dumitru – Piteşti, Argeş

14.00 Fior de dragoste… cântat! – Dan Vasilescu, Natalia Colotelo, Andrei Dincă

14.30 Sa fii poet pentru o zi! – Concurs de poezie

14.45 Ansamblul folcloric Doina Cârcinovului – Com. Priboieni, jud. Argeş; Prezintă actorul Alexandru Nicolae Mihai

Ateliere de creaţie: Drag de Dragobete!

12.00 – 13.00 Păsări, flori şi inimioare – coordonator Doina Kalvati

14.00 – 15.00 Pereche … de opinci – coordonator Alexandru Ilinca

Surprize … de Dragobete!

Persoanele care sărbătoresc onomastica de Dragobete – Draga, Drăguţa, Dragoş, Drăgan au acces gratuit în muzeu! (pe baza cărţii de indentitate).

09.00 – 17.00 De Dragobete ne vom întâlni cu meşterii populari şi creaţiile lor, ne vom îndulci cu cozonac, plăcinte şi turtă dulce şi vom descoperi frumoase mărţişoare!

Sursa: www.muzeul-satului.ro

Image by Adina Voicu from Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *