Cu Loganu’ dupa bunicu
Cati dintre noi reusesc sa reziste in masina la un drum mai lung fara a se enerva sau fara a-si dori sa ajunga mai repede la destinatie? Cati dintre noi ar porni la un drum de 30.000 km cu o masina second-hand si fara a fi de fabricatie germana ? Cati dintre noi fac ceva in memoria unei rude care in viata ei a realizat ceva iesit din comun ? Sunt doar trei intrebari care imi vin in minte dupa ce am gasit aventura celor doi satmareni, gestul lor fiind in mare parte realizat si in memoria bunicului nu doar din spirit de aventura. Care bunic dupa ce a reusit sa evadeze dintr-un lagar din Siberia unde fusese deportat dupa cel de al doilea razboi mondial a izbutit sa ajunga inapoi acasa pe jos dupa mai bine de doi ani si jumatate !!!
Si intrebarile continua sa vina. Cati dintre noi au puterea sa mearga pe jos timp de macar un an pe jos, nu zic doi si jumatate precum bunicul din poveste, fara suport si fara echipament ? Cati dintre noi vor avea credinta si vointa sa ajunga la destinatie ? Ne cunoscand povestea in amanunt a bunicului cred ca aceasta ar putea fi un bun scenariu de film, tinand cont ca in realitate viata bate filmul cam de fiecare data.
Povestea celor doi, Attila Bertici şi fiul său Norbert, povestita pe parcursul a trei episoade pana acum, atat in limba romana cat si maghiara, prezinta neromantat aventura lor presarata cu mult curaj si tenaticitate fapt care i-a ajutat sa depaseasca obstacolele aparute in cale indiferent de natura lor. Si cum se intampla ca in majoritatea expeditiilor de acest gen, realitatea locurilor si a oamenilor intalniti pe drum face ca perceptia celor doi exploratori moderni sa se schimbe pe masura ce calatoria se desfasoara, culminand cu afirmatia de la final, regasita in presa, imediat dupa sosirea lor in tara, ca Rusia „e altceva faţă de ce se aude” conform celor declarate agentiei Agerpres.
Revenind la expeditia lor trebuie precizat ca acestia au traversat 16 tari cu plecare din Satu Mare, trecand prin Ungaria, Polonia, tarile baltice, apoi Rusia cu opriri in Sankt-Petersburg si Moscova dupa care au luat in vizor orasul Vladivostok de la oceanul Pacific, cu intoarcere prin Mongolia, Kazakstan, din nou Rusia si continuand apoi prin Georgia, Turcia si Bulgaria. Vastitatea tinutului siberian nu poate fi apreciata decat la fata locului sau gandindu-te la anuntul gps-ului : ” In 2150 km faceti la dreapta.” !!! Ca de la Bucuresti la Saint-Tropez !!! Acest aspect imi aduce aminte de un banc cu o blonda la volan care dupa 2 ore de condus gps-ul intreaba: „Unde suntem femeie ?”
In acest moment serialul „Expeditia Hello Siberia” a ajuns la episodul 3 care se incheie cu plecarea din Vladivostok catre casa spre orasul Cita, aproximativ 3000 km, de unde se pare ca incepe adevarata lor aventura sau „cea mai tare aventura” asa cum s-a exprimat Attila. In acest moment se lucreaza la episodul 4 pe care trebuie sa recunosc ca-l astept cu mare nerabdare. Cei care abia acum descopera aceasta expeditie ii invit sa inceapa cu primul episod sau sa-i urmareasca pe pagina lor de media Hello Siberia Expedition .