Cu bicicleta pe doua continente

„După anii petrecuți prin pustiurile Americilor, parcă altfel apreciez masa luată alături de cei dragi, momentele simple, împărtășite cu cei cunoscuți, cu cei apropiați. Chiar dacă nu par fapte mărețe, în comparație cu traversarea a două continente, acestea sunt esența.”

          Acestea sunt cuvintele alpinistului, cicloturistului și blogger-ului Radu Paltineanu din Piatra Neamt asa cum chiar el singur se caracterizeaza intr-unul dintre mesajele sale pe o retea de socializare care mi-au starnit si mai mult aprecierea fata de performantele sale. In randurile de mai jos m-am oprit asupra ipostazei de ciclist, in special asupra expeditiei sale pe doua continente, America de Nord precum si cea de Sud. In anul 2015 Radu  Paltineanu isi propune sa fie primul roman care traverseaza cele doua Americi si nu oricum, pe bicileta !!! Pare de domeniul fantasticului dar iata ca dupa ce a parcurs 34.000 km si a traversat 22 de tari acesta se poate declara un invingator dupa mai bine de trei ani si 3 luni de calatorie.

Si nu unul oarecare ! Nu ma refer la latura sportiva sau din punct de vedere al  performatei ci la intelepciunea sentimentelor exprimate prin vorbele de mai sus. Fapt pentru care pe mine unul m-a impresionat. Adica tot efortul lui de-a dreptul remarcabil si unic paleste in fata unei mese luate cu cei dragi !? Nu stiu daca aceste ganduri i-au venit dupa lungi momente de meditare sau a trebuit sa parcurga doua continente ca sa descopere acest aspect, cert este ca pana la urma fiinta umana in cea mai mare parte a ei se defineste prin lucruri simple, firesti si naturale pe care le pretuim mai mult atunci cand suntem in momente delicate sau complicate, cand dorim sa neregasim pe noi insine dupa tumultul vietii pe care tot noi ne-am creat-o.

Radu Paltineanu_Uruguay

Revenind la performata remarcabila a lui Radu pe bicileta, acesta nu s-a rezumat doar la a pedala de la un capat al altul a doua continete, de la Deadhorse din Alaska pana in cea mai sudica localitate Ushuaia din Argentina implicit de pe continentul sud-american, dar si-a facut timp sa excaladeze si doua varfuri: Orizaba – 5638 m si Chimborazo – 6.268 m. Primul varf aflandu-se pe continentul nord-american in timp ce al doilea varf pe continentul sudic care in fapt sunt cele mai inalte varfuri de pe cele doua continente.

Radu Paltineanu_Chile

Intrebat fiind intr-unul dintre interviuri cel mana in aceasta expeditie a raspuns simplu si direct : ” … iubesc aventura , iubesc la nebunie aventura … si fericit pentru ceea ce fac ! ” fapt care ma duce cu gandul la adevarul din spatele cuvintelor : ” Fa ceea ce iti place si pretuieste ceea ce faci ! „

Din cate inteleg in acest moment se afla in pregatire un film bazat pe intreaga sa expeditei impreuna cu cei de la Romediafilm. Sper ca filmul sa fie gata cat mai curand si sa pot sa-l savurez iar apoi sa-l promovez asa cum de altfel merita cu prisosinta acest roman. Cat despre locatiile pozelor prezentate mai sus, in mod special nu am facut trimiteri la locatia din care au fost facute tocmai pentru a putea sa le descoperiti si singuri impreuna cu povestea din spatele lor pe pagina lui socializare : Radu Paltineanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *