Cand cerul e limita

” Am un sentiment puternic de smerenie atunci când urc pe munții cei mari; ei mă fac mai umil, sunt biserica mea ” – Alex Gavan

          Nu stiu daca citatul de mai sus il defineste pe de-a intregul sau e doar o parte din omul, montaniardul, fotograful si speaker-ul motivational pe alpinistul Alex Gavan dar cu siguranta poate fi un reper in caracterizarea lui. Rasfoind paginile de media ale romanului care a urcat varfurile de peste 8000 m din zona Everestului fara masca de oxigen si citind cuvintele de mai sus mi-am amintit o replica din celebrul film „Sunetul Muzicii” in care Maica Stareta il da Mariei : „Urca orice munte, oricat ar fi de greu, urmeaza-ti calea, urmeaza-ti visul ! ” . Astfel am realizat pentru a nu stiu cata oara ca atunci cand faci lucrurile cu pasiune si stradanie, urmarindu-ti visele si idealurile este imposibil sa nu ajungi si in varful muntelui. Si ce munti a cucerit argeseanul Alex Gavan !

Enumerarea a doar cativa dintre ei ar trebui sa ne lase fara respiratie, in conditiile in care ascensiunile sale s-au realizat fara ajutorul mastilor de oxigen suplimentar, stiu ca ma repet dar performatanta este de foarte putin egalata pe plan mondial fapt pentru care merita inca o data  apreciat : Shisha Pangma – 8.027m in 2013, Makalu – 8.463m in 2008 (al cincilea din lume) si Gasherbrum I – 8.068m în 2007 sunt doar trei din cei sase optmiari dintr-un total de 14 .  Trebuie mentionat faptul ca in 2006 Alex devine cel mai tanar alpinist roman care a urcat un munte de peste 8.000 de metri dupa urcarea varfului Cho Oyu  – 8.201 m iar in 2007 a reusit o alta premiera romaneasca urcand Gasherbrum 1 – 8.068 m din Pakistan. Cu aceasta ocazie primind si premiul „Sportivul Anului 2007 la Alpinism de Altitudine”  decernat de catre Federatia Romana de Alpinism si Escalada.

Alex Gavan

Privind filmuletul cu reusita din 2014  de pe Broad Paek – 8047m am incercat sa simt ceea ce a trait in acele clipe Alex. Imposibil. Trebuie sa fi acolo ca sa intelegi. Am incercat sa fac analogii cu micile mele reusite de pe crestele Carpatilor, am incercat sa multiplic cu 10 si tot nu cred ca a fost suficient. Cu siguranta am ramas cu admiratia pentru reusita lui si cu mandria ca un roman a reusit ce altii poate nici nu viseaza.

Dincolo de cureririle muntilor, Alex Gavan se remarca si prin actiunile de caritate in care este implicat, ultima fiind cea in care a donat 113 boilere pentru preparare apa calda pentru romanii nevoiasi. Mai trebuie mentionat si actiunea „Bucurie pentru Nepal” / ”Joy for Nepal” din 2015 in care s-a angrenat in urma cutremurului de 7.9 grade considerat cel mai puternic din ultimii 80 de ani in aceasta tara.

Si cu toate ca mare parte din timp este asemenea unui ambasador neoficial al Romaniei, plecat mai mult pe munti straini si cat mai inalti, atunci cand e intrebat despre Muntii Carpati declara fara retinere ca sunt ” absolut superbi „. Unul dintre acestia este Masivul Piatra Craiului pentru care are o dragoste aparte, frumos ilustrata si in fotografia de mai jos.

Alex Gavan 03

Inchei cu un alt citat din Alex Gavan dat pentru ziarul ” Adevarul ” :

” E o aroganţă maximă să spui că ai cucerit un vârf, poţi să spui că ai cucerit un vârf din tine cu fiecare ascensiune „

NB: Fotografiile folosite sunt preluate de pe contul de Facebook : Alex Gavan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *