Antrenorul Trupei – Stefan Oprina

M-am tot gandit cum sa intitulez acest articol. Am oscilat intre „mentorul echipei”, „initiatorul proiectului” sau mai simplu „antrenorul trupei”. Am ales cea din urma varianta din dorinta launtrica de a ma simti sportiv de performanta, pe undeva in compensarea anilor cand as fi putut sa fac sport de performanta si nu am facut din vari motive. Am ales si pentru ca antrenorul e cel care ilustreaza cel mai bine activitatea lui Stefan si nu se limiteaza doar la aceasta. As putea sa enumar multe din performantele sale ca atlet dar si ca antrenor, dar prefer sa mentionez doar cateva: 1992 – campion national cu echipa Locomotiva si locul 3 la marathon cu timpul de 2h : 23 min : 50 sec ; peste 600 de curse din toate categoriile, cros, 800 de metri, 1.000 de metri,  10.000 de metri , semi-marathon sau marathon. Pana in prezent are peste 30 de maratoane alergate, bifand si competitii internationale dedicate politistilor; august 2013 a obtinut cinci medalii la Jocurile Mondiale ale Politistilor si Pompierilor, de la Belfast.

Dincolo de aceste realizari omul Stefan e cel care atrage in aceasta echipa. Optimismul si povestile amuzante de la competitii si antrenamente, sfaturile si „dojenele” spuse cu zambetul pe buze atunci cand ceva nu merge asa cum isi doreste la antrenamente fac din Stefan Oprina un antrenor respectat si cautat de multi dintre impatimitii alergatului pe distante lungi. Marea lor majoritate vin cu drag ani la randu la antrenamentele sale chiar daca trebuie sa recunosc ca nu sunt printre cele mai usoare. Si tot el e cel care stie la fiecare cum sa dozeze efortul astfel incat sa fie motivational pe viitor.

Chiar daca in anuminte momente pare ca nu e pe pista si ai impresia ca nu te vede, ochiul sau format in atatia ani face ca pe fiecare dintre paticipanti sa-i „citeasca” foarte repede si sa incerce sa le transmite elementele necesare pentru imbunatatirea stilului de alergare sau a performantelor. Nici acum nu inteleg cum reuseste sa ii analizeze pe toti la antrenament, indiciul cel mai evident este modul cum suntem pozitionati pe grupele de valoare si in notatiile din dreptul fiecaruia functie de ultimele evolutii.

Cred ca si acum se amuza de mine cand la un antrenament vazand ca nu alerg corect m-a intrebat ce fac de alerg asa aiurea? I-am raspuns sincer ca am cam trei stiluri de alergat functie de cum ma simt fizic in ziua respectiva! A ras si cu zambetul pe buze mi-a raspuns: „Cauta sa alergi in varianta corecta si uita pe celelalte doua variante!”. Si mai e un aspect care conteaza in relatia cu noi, trupa: faptul ca dincolo de antrenament incearca sa tina legatura cu noi sa vada cum ne simtim dupa antrenamente sau de ce nu am ajuns la antrenament ori dezbatand si alte chestiuni , altele decat cele sportive, axate in special pe lucruri memorabile sau incarcate de frumos.

In incheiere nu pot sa-i spun decat : „Sanatate si Picioare Usoare !”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *